zondag 21 mei 2017

Kanjerles met ouders

Afgelopen vrijdag hadden we kanjerles. Daarbij lieten we aan de ouders zien wat we dit schooljaar allemaal geleerd hebben.
Fijn dat er zoveel ouders konden komen en ook heel betrokken waren.


De juf leest regelmatig voor uit het kleine kanjerboek.Het verhaal gaat over max die achter de struiken een dorpje vindt. In dit dorpje wonen tijgers, konijntjes, apen en vogels. Ieder met een eigen kleur pet en gedrag. In het dorp gaan de dieren niet goed met elkaar om. De tijgers zorgen ervoor dat het goed komt en iedereen leuk met elkaar omgaat en zich veilig voelt in het dorp.  We doen nu allemaal de pestvogel na en gooien met dennenappels naar Max. Hij moet weg uit ons dorp!!

Daarna gaan we de aapjes nadoen. zij vinden het wel grappig dat de vogels met dennenappels gooien. En... het is toch leuk dat die konijntjes zo bang daarvan worden en diep wegkruipen. Dat is lachen joh!En nu zijn we de konijntjes. Er wordt aangebeld, wat nu? We durven niet open te doen maar kruipen diep weg onder ons bed.

In onze klas hebben we allemaal een witte pet op. We zijn kanjertijgers en helpen en vertrouwen elkaar. Naast de witte pet kun je ook een andere kleur erbij hebben, dat is prima en ben je wat stoer/leiderschap, houd je van grapjes of ben je rustig en vriendelijk. Zorg dat je nooit helemaal de gele, rode of zwarte pet op hebt. Dan ben je te bang, maak je grapjes ten koste van anderen of speel je de baas. 
We maken een pettenvierkant
De witte pet in het midden, die hebben we allemaal op. Kies nu nog een kleur die het best bij je past en leg je naamkaartje in dat vak.


En zo lagen jullie naamkaartjes uiteindelijk.
Sommigen konden al goed uitleggen waarom zij hun naamkaartje bij die kleur hadden gelegd. Knap hoor!

Daarna gingen we oefenen met stevig staan, elkaar aankijken en duidelijk praten. Loop rond, begroet elkaar door een hand te geven en zeg duidelijk je naam. Let op de tips.

De juf doet dit eerst met Imani voor.
En kijk hieronder maar eens hoe knap we dit al doen.Daarna deden we de oefening: "vriendelijk botsen".
Doe je armen over elkaar en bots zachtjes tegen elkaar. Houd rekening met elkaar.
Bots je als een pestvogel of aap, dan moet je op je stoel gaan zitten.

Jullie genoten zichtbaar van dit grappige spel. En.... we deden dit allemaal als kanjertijgers. Erg knap, want dit spel lukt alleen als er veel vertrouwen naar elkaar toe is.


 Daarna werd het spannender.... we gingen Teun optillen. Hierbij moet je goed samenwerken en erop vertrouwen dat niemand je laat vallen.Klik hieronder op het plaatje om het filmpje hiervan te zien.Super gedaan hoor!

Kunnen we dat ook met een ouder?
Welke mama durft op de grond te gaan liggen?

De mama's leken ineens wel bange konijntjes en wilden bijna onder de tafel kruipen ha,ha.
Uiteindelijk bood de mama van Mila zich aan. Wat stoer! Een mama met een witte pet en een zwart randje.1,2,3 en tillen maar. Ook dat lukte jullie goed. Knap hoor. De juf is helemaal trots op jullie en op mama Femke natuurlijk! Dank je wel!

Tot slot gingen we oefenen met conflicten oplossen.
Hoe doe je dit eigenlijk?

We spelen een rollenspel.
Imani speelt het gedrag van de zwarte pet en zegt tegen Bas (die de gele pet speelt) dat hij een stom groen monster is met groene haren.


Hoe reageert Bas met de gele pet op? Hij kruipt weg en is bang.
De zwarte pet denkt, ik ben de baas, hij is lekker bang geworden. Leuk, doen we de volgende keer weer.


Nu zetten we de witte pet bij Bas op. Daar komt de zwarte pet weer aan.
Nu durft de witte pet te zeggen: Stop hou ermee op, het is niet leuk.
Zwarte pet moet nu stoppen met vervelende dingen zeggen. Gaat het door dan denk je; "Jij doet naar, bekijk het maar!" en ga je fijn spelen met een vriend. Gaat het nog door dan ga je naar de juf.  


Tot slot hadden alle kinderen nog een complimentenhartje voor hun mama gemaakt.
Daarop stond geschreven waar je mama heel goed in is.


Lieve ouders, bedankt voor uw belangstelling. Het blijft natuurlijk niet bij deze kanjerles alleen. Dagelijks proberen we als kanjers met elkaar om te gaan.

Ouders die foto's naar mij hebben gestuurd, hartelijk dank hiervoor. Dankzij jullie foto's kon ik er een leerzaam blogbericht van maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten