donderdag 28 januari 2016

Allemaal nieuwe dingen

De afgelopen weken hebben wij weer hard gewerkt in de klas. Na de kerstvakantie zijn wij met veel nieuwe dingen begonnen. Hieronder leest u welke dingen dat zijn.
 
 Techniekuurtjes
Op dinsdag 26 januari zijn wij begonnen met de techniekuurtjes. De kinderen hebben van 8.45 tot 9.45 uur, onder begeleiding van ouders, in groepjes gewerkt met verschillende techniekkisten. Deze techniekuurtjes zijn vanaf nu iedere maand ingepland, zodat de kinderen uiteindelijk alle techniekkisten een keer gehad hebben. Voorafgaand aan de techniekuurtjes wordt steeds een Digiduif naar u gestuurd, zodat u zich kunt inplannen om een keer mee te helpen tijdens deze gezellige activiteit. Afgelopen dinsdag hebben de kinderen namelijk al enorm genoten!
De kinderen gingen aan de slag met het metselen van een muurtje. Hiervoor moesten zij eerst cement maken van water en bloem. Dat was lekker kliederen, maar gelukkig hadden de kinderen hulp van de vader van Fenna.
 


 
Samen met de moeder van Lotte gingen de kinderen aan de slag met het onderzoeken naar hoe sterk lucht is. De moeder van Lotte leerde de kinderen het verschil tussen zuigen en blazen. Op het einde van de activiteit deden de kinderen een wedstrijdje, wie met een rietje zo snel mogelijk alle spliterwten op kon zuigen en naar een eiland kon brengen. Dit was erg spannend!


 
De vader van Gijsje maakte samen met een groepje kinderen een boekje. De kinderen mochten een gekleurde voorkant kiezen en zelf blaadjes knippen en er gaatjes in maken. Uiteindelijk werden de blaadjes ingebonden en hadden de kinderen een eigen boekje gemaakt.



 
Samen met de moeder van Fleur H. gingen de kinderen bekijken of dat kleuren kunnen bewegen. De kinderen mochten eerst een bloem uitknippen en de bloem laten bewegen op het water. Vervolgens werd er gewerkt met een koffiefilter, met water en viltstiften. Sommige koffiefilters kregen echte regenboogkleuren!
 
De moeder van Imano maakte samen met de kinderen echt badzout. De kinderen mochten zelf geur- en kleurstoffen kiezen. Het rook dan ook erg lekker in de klas en het badzout was goed gelukt!

 
 
De moeder van Lars E. ging samen met de kinderen aan de slag met het maken van een tent voor popje. De kinderen bouwden een mooie, hoge hut waar het popje in kon slapen. Zij gebruikten ook lapjes stof, waardoor de hutten extra mooi werden!

 
 
Kanjertraining
Na de kerstvakantie zijn wij begonnen met de Kanjerlessen. Deze lessen zijn gericht op de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. Zo leren de kinderen om naar hun eigen gedrag te kijken, maar ook hoe dat zij om kunnen gaan met andere kinderen. Deze Kanjerlessen zijn gebaseerd op vier dieren. Hieronder leest en ziet u welke dieren het zijn en welk gedrag zij laten zien.  
- De vogel heeft de zwarte pet op. Deze vogel is te vergelijken met een pestvogel, sluit andere kinderen buiten en speelt de baas.
- De aap heeft de rode pet op en doet mee met de vogel. De aap lacht kinderen uit in plaats van de kinderen te helpen.
- Het konijn heeft de gele pet op en is erg bang. Het konijn praat zielig en in plaats van kinderen te helpen, duikt het konijn weg.
- De tijger heeft de witte pet op en is de Kanjer van het stel. De tijger helpt andere kinderen, is te vertrouwen, doet niet bazig, lacht niet uit en doet niet zielig.
 
Tot aan het einde van het schooljaar zullen er in de klas Kanjerlessen worden gegeven, gebaseerd op deze dieren en verhalen. We hebben dan ook de volgende afspraken in de klas gemaakt:
 
 
Flip de Beer
 
Zoals u al hebt kunnen lezen via een bericht op Digiduif is Flip de Beer in onze klas gearriveerd. Flip de Beer is de komende week bij ons in de klas aan het wennen. Flip heeft namelijk heel zijn leven op zee gewoond en wil nu graag leren lezen en schrijven. Daarnaast wil hij ook met vriendjes en vriendinnetjes kunnen spelen. In onze klas is Flip daarom aan het wennen in de huishoek en speelt al goed mee met alle kinderen. In de carnavalsvakantie mag Flip mee op vakantie met juffrouw Maartje. Vanaf 15 februari mag Flip de Beer steeds logeren bij kinderen uit de klas. Wij zorgen ervoor dat iedereen een keer aan de beurt komt.
 

Schrijven voor groep 2
Tot slot zijn de kinderen uit groep 2 begonnen met de voorbereidingen voor het schrijven. Vanaf nu krijgen de kinderen dit iedere week aangeboden. Zij mogen daarvoor (net zoals in groep 3) aan een eigen tafel zitten en krijgen allemaal een eigen werkblad en potlood. Aan de hand van liedjes en verhalen wordt o.a. de schrijfhouding, de pengreep en het werken van links naar rechts aangeleerd. Bent u benieuwd naar de werkbladen, die wij tot nu toe hebben gemaakt? Loop dan gerust eens binnen in de klas!




 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten